NEWSLETTER

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις μας!

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
για σκοπούς Μarketing

Με την παρούσα δηλώνω τα ακόλουθα αναφορικά με το ονοματεπώνυμό μου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου («τα Δεδομένα») που διέθεσα στην Υπεύθυνη Επεξεργασίας εταιρεία με την επωνυμία «MARMOR SG Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας Μαρμάρου και Γρανίτη» και το διακριτικό τίτλο «STONE GROUP INTERNATIONAL» (:«η Εταιρεία») με σκοπό να ενημερώνομαι με την λήψη newsletter στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο για τα προϊόντα, τις δράσεις και τα νέα της Εταιρείας:

Έχοντας ενημερωθεί από την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων:

(α) για τα δικαιώματα μου, όπως αυτά προσδιορίζονται για τα υποκείμενα των δεδομένων στις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ειδικότερα του Γενικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 697/2016 σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (και συγκεκριμένα τα δικαιώματα της ενημέρωσης, της πρόσβασης, της διόρθωσης, της διαγραφής, του περιορισμού, της φορητότητας και της εναντίωσης).
(β) ειδικότερα ότι για την τυχόν άσκηση των δικαιωμάτων μου αρμόδιο πρόσωπο επικοινωνίας, ορισμένο από την Εταιρεία είναι ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων τον οποίο μπορώ να αναζητήσω στην ηλεκτρονική διεύθυνση dpo@stonegroup.gr στον οποίο θα απευθύνω τυχόν αίτημά μου για άσκηση κάποιου εκ των δικαιωμάτων μου αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα.
(γ) πως διατηρώ το δικαίωμα να ανακαλέσω τη συναίνεση που παρέχω σήμερα με την παρούσα επιλέγοντας τη σχετική εντολή ανάκλησης στη φόρμα Ανάκληση Συναίνεσης.
(δ) πως τα Δεδομένα τηρούνται από την Εταιρεία και δεν διαβιβάζονται παρά στους απολύτως αναγκαίους εκτελούντες την επεξεργασία παρόχους υποστήριξης ηλεκτρονικών συστημάτων και δικτύων της Εταιρείας.

 
info@stonegroup.gr

Blog

Το προφίλ των ελληνικών λατομείων μαρμάρων

Το ελληνικό μάρμαρο έχει πλέον καθιερωθεί στην παγκόσμια αγορά και πολλά ελληνικά λατομεία είναι ήδη γνωστά διεθνώς με το όνομά τους. Στην Ελλάδα η βιομηχανία μαρμάρου αναπτύσσεται συνεχώς. Επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας πραγματοποιούνται, νέα λατομεία ξεκινούν τη λειτουργία τους, ενώ αρκετές είναι οι άδειες για την έναρξη των εξορύξεων που βρίσκονται σε αναμονή.

Τί γνωρίζουμε όμως για τα ελληνικά λατομεία και τα αποθέματα των ελληνικών μαρμάρων; Τί καινούργιο έχει να προσφέρει στη λίστα με τα ελληνικά μάρμαρα ένα νέο λατομείο στην περιοχή της Καβάλας;

Η ιστορία των ελληνικών λατομείων

Τα μάρμαρα αποτελούν σημείο αναφοράς για την Ελλάδα και τα λατομεία της κομμάτι μίας μεγάλης κληρονομιάς.

Οι πρώτες ιστορικές αναφορές χρονολογούνται περίπου τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Πάρο και τη Νάξο. Σταδιακά, η εξόρυξη του μαρμάρου στα δύο νησιά γίνεται εντατική και κυριαρχεί στην αρχαιότητα. Αντίστοιχη δραστηριότητα εμφανίζεται και σε λατομεία που υπήρχαν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως στην Ανάφη, την Τήνο, τη Θάσο κ.α. Η Θάσος ωστόσο αποτελούσε στην αρχαιότητα – και αποτελεί ακόμη και στις μέρες μας –  ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα εξόρυξης στον ελλαδικό χώρο.

Στον 5 αιώνα π.Χ. γίνεται γνωστό ένα ακόμη μάρμαρο: το Πεντελικό. Η εξόρυξή του παρείχε χιλιάδες κυβικά μέτρα κι έγινε η αφορμή για παγκόσμιας εμβέλειας δημιουργήματα, όπως ο Παρθενώνας, οι Καρυάτιδες κ.α. Είναι το μάρμαρο που λόγω των υψηλών αποθεμάτων του και των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, θα καταφέρει να φτάσει από την αρχαιότητα έως και στις μέρες μας.

Αποθέματα ελληνικών μαρμάρων

Η Ελλάδα θεωρείται η χώρα με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε ανοιχτά και ανοιχτόχρωμα μάρμαρα. Εκτός από τα λευκά και τα υπόλευκα, υπάρχουν και πολλοί τύποι χρωματιστών μαρμάρων, όπως γκρι, πράσινα, μαύρα, κόκκινα κλπ.  Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει πως τα ελληνικά μάρμαρα χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές ιδιότητες και μπορούν να ανταποκριθούν σε κατασκευές υψηλών προδιαγραφών.

Ορισμένα από τα λευκά ελληνικά μάρμαρα θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει τη σημαντικότητά τους: Τα αποθέματα των κοιτασμάτων μαρμάρων στην Ελλάδα θεωρούνται τεράστια. Αρκετοί μάλιστα τα θεωρούν και πρακτικά ανεξάντλητα.

Τα ενεργά λατομεία μαρμάρου στην Ελλάδα

Πληθώρα λατομείων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία. Αξιοσημείωτος ωστόσο για το μέγεθος της χώρας, είναι ο αριθμός των λατομείων που λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με έρευνα του www.oryktosploutos.gr, το σύνολο των ενεργών λατομείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 210 περίπου. Το παρακάτω σχήμα δείχνει την κατανομή των ενεργών λατομείων ανά γεωγραφική περιοχή.

Με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία που αποτελεί το πιο σημαντικό κέντρο παραγωγής μαρμάρου στη χώρα, οι υπόλοιπες περιοχές φιλοξενούν τον παρακάτω αριθμό ενεργών λατομείων:

 • Δυτική Μακεδονία, 14
 • Κεντρική Μακεδονία, 12
 • Ήπειρος, 25
 • Θεσσαλία, 7
 • Στερεά Ελλάδα, 27
 • Πελοπόννησος 20
 • Κυκλάδες, 9
 • Κρήτη, 2
 • Λοιπές περιοχές, 3.

Κέντρο παραγωγής μαρμάρου: Δράμα-Καβάλα-Θάσος

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και από το παραπάνω σχήμα, το πιο σημαντικό κέντρο παραγωγής μαρμάρου της Ελλάδας, βρίσκεται στην Ανατολική Μακεδονία.

Τα λατομεία της Ανατολικής Μακεδονίας καταλαμβάνουν το 30,5 % της συνολικής έκτασης των λατομείων της χώρας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 80 περίπου λατομεία εν ενεργεία και 15 σημαντικά εργοστάσια. Εκτιμάται πως τα λατομεία της περιοχής εξορύσσουν πάνω από 200.000 m3 το χρόνο.

Οι σημαντικότερες θέσεις λατόμευσης της περιοχής, μαζί με τα αντίστοιχα γνωστά μάρμαρα που εξορύσσονται, είναι:

 • Θάσος (Thassos Snow White, Κρυσταλλίνα Θάσου, Πρίνος)
 • Πύργοι (Pirgon)
 • Βώλακας (Volakas Haemus, Volakas Electron, Elba Blue, Venus Vox)
 • Γρανίτης-Οχυρό (Mistral, Άριστον, Οχυρό, Δήλος)
 • Νέστος (Hemarus Grey)
 • Παγγαίο, Στενωπός, Μακρυχώρι, Λημνιά, Ελαφοχώρι, Πηγές, Δύσβατο, Βαθύλακκος, Παλαιά Καβάλα, Νικήσιανη.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 80 ενεργά λατομεία της περιοχής, τα 6 ανήκουν στη Stone Group International και τις συνδεδεμένες σε αυτήν εταιρίες και εξορύσσουν λευκά και ημίλευκα μάρμαρα, με συνολική ποσότητα παραγωγής που φαίνεται να ξεπερνά τους 250.000 τόνους το χρόνο.

Tα μάρμαρα που εξορύσσονται κόβονται και επεξεργάζονται στα δύο εργοστάσια που διατηρεί η Stone Group International και οι συνδεδεμένες  μ’ αυτήν εταιρίες στην περιοχή, καθώς και στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρίας, που βρίσκεται στον κοντινό Νομό Θες/νικης.

Στη συνέχεια, όλα τα μάρμαρα των ιδιόκτητων λατομείων της εταιρίας προωθούνται σε όλο τον κόσμο μέσα από τα κοντινό λιμάνι της Θες/νικης.