NEWSLETTER

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε πρώτοι τις ενημερώσεις μας!

ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
για σκοπούς Μarketing

Με την παρούσα δηλώνω τα ακόλουθα αναφορικά με το ονοματεπώνυμό μου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου («τα Δεδομένα») που διέθεσα στην Υπεύθυνη Επεξεργασίας εταιρεία με την επωνυμία «MARMOR SG Ανώνυμη Εταιρεία Επεξεργασίας Μαρμάρου και Γρανίτη» και το διακριτικό τίτλο «STONE GROUP INTERNATIONAL» (:«η Εταιρεία») με σκοπό να ενημερώνομαι με την λήψη newsletter στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο για τα προϊόντα, τις δράσεις και τα νέα της Εταιρείας:

Έχοντας ενημερωθεί από την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων:

(α) για τα δικαιώματα μου, όπως αυτά προσδιορίζονται για τα υποκείμενα των δεδομένων στις διατάξεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ειδικότερα του Γενικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού 697/2016 σχετικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (και συγκεκριμένα τα δικαιώματα της ενημέρωσης, της πρόσβασης, της διόρθωσης, της διαγραφής, του περιορισμού, της φορητότητας και της εναντίωσης).
(β) ειδικότερα ότι για την τυχόν άσκηση των δικαιωμάτων μου αρμόδιο πρόσωπο επικοινωνίας, ορισμένο από την Εταιρεία είναι ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων τον οποίο μπορώ να αναζητήσω στην ηλεκτρονική διεύθυνση dpo@stonegroup.gr στον οποίο θα απευθύνω τυχόν αίτημά μου για άσκηση κάποιου εκ των δικαιωμάτων μου αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα.
(γ) πως διατηρώ το δικαίωμα να ανακαλέσω τη συναίνεση που παρέχω σήμερα με την παρούσα επιλέγοντας τη σχετική εντολή ανάκλησης στη φόρμα Ανάκληση Συναίνεσης.
(δ) πως τα Δεδομένα τηρούνται από την Εταιρεία και δεν διαβιβάζονται παρά στους απολύτως αναγκαίους εκτελούντες την επεξεργασία παρόχους υποστήριξης ηλεκτρονικών συστημάτων και δικτύων της Εταιρείας.

 
info@stonegroup.gr

Blog

Η ιστορία των μωσαϊκών και η συμβολή τους στην αρχιτεκτονική

Τα οφέλη της χρήσης μαρμάρινων μωσαϊκών και οι εφαρμογές τους στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Τι είναι τα μωσαϊκά;

Η χρήση των μωσαϊκών είθισται να παραπέμπει στο αστικό περιβάλλον των δεκαετιών του 1960 και 1970. Μια εικόνα που ίσως σήμερα να φαντάζει retro, αλλά θα δούμε πως κρύβει πίσω της αιώνες ιστορίας.

Η τεχνοτροπία αυτή αποτελείται από υλικά (πέτρες, μάρμαρα, πλακάκια κλπ) στοιχισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, άλλοτε στο φυσικό τους χρώμα κι άλλοτε επεξεργασμένα, τοποθετημένα σε μια εκτενή επιφάνεια. Όταν τα υλικά αυτά σχηματίζουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή τοπίο, νοούνται και ως ψηφιδωτά. Μια μορφή σχεδόν αέναης τεχνικής διακόσμησης με ιστορία σχεδόν 4.000 ετών.

Η αποτύπωση τοπίων, προσώπων ακόμα και αγιογραφιών απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα στην επεξεργασία και την τοποθέτηση, γι’ αυτό και τα ψηφιδωτά αποτελούν απαιτητικό πεδίο τεχνικής. Με ψηφιδωτά έχουν διακοσμηθεί ιστορικής σημασίας εσωτερικοί χώροι αρχαίων ελληνικών κτιρίων, χριστιανικές εκκλησίες κλπ.

Κατά την πρώτη δεκαετία του 2000 αποφεύγονταν η χρήση μωσαϊκών μιας και θεωρούνταν ξεπερασμένης αισθητικής. Τα τελευταία χρόνια όμως επανήλθαν δυναμικά, αναβιώνοντας ολοένα και περισσότερες ευφάνταστες εφαρμογές σε τοίχους, κουζίνες, μπάνια αλλά και εξωτερικούς χώρους.

Η ιστορία των μωσαϊκών και η συμβολή τους στην αρχιτεκτονική

Η ιστορία θέλει την τεχνοτροπία να γεννάται στην αρχαία Ελλάδα με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η πραγματική προέλευση της είναι από τη Μέση Ανατολή πριν από 9.000 χρόνια. Η δημιουργία και ανάπτυξη της τεχνικής αποδίδεται σε αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς. Ο μόνος βέβαιος και καθολικός ισχυρισμός είναι ότι προοδευτικά αξιοποιήθηκε από όλους, ανάγοντας την τεχνική σε μία μορφή τέχνης.

Ο κυριότερος λόγος χρήσης των μωσαϊκών, οφείλονταν στην ιδιαίτερα αυξημένη ανθεκτικότητα, χαρακτηριστικό ύψιστης σημασίας εκείνης της περιόδου. Παρόλα αυτά, οι δομικές προδιαγραφές της τεχνικής δεν ήταν οι μόνες που επηρέασαν την διαρκή αξιοποίηση της ανά τους αιώνες. Με την πάροδο του χρόνου η τεχνική αναδείχθηκε σε τέχνη. Κατά την αρχαιότητα συναντάμε ένα σημαντικό καλλιτεχνικό ρεύμα να αναπτύσσεται τόσο στην Βενετία και την Ελλάδα όσο και στον Λίβανο.

Βέβαια η διακόσμηση με μωσαϊκά συνεχίστηκε και μετά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην χριστιανική – βυζαντινή αρχιτεκτονική αλλά και στην ινδική. Τα ρωμαϊκά ψηφιδωτά θεωρούνται τα καλύτερα παραδείγματα τέχνης αυτού του είδους. Οι τεχνίτες της περιόδου βελτίωσαν την διαδικασία εφαρμογής σε τοίχους και δάπεδα αναβαθμίζοντας έτσι την εμπορική αξία του κτιρίου.

Σήμερα βλέπουμε ολοένα και πιο έντονα την αναβίωση της τεχνικής με πολλούς αρχιτέκτονες και διακοσμητές από όλο τον κόσμο να την εφαρμόζουν όπως θα δούμε και παρακάτω σε πατώματα, μπάνια, κουζίνες, αλλά και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ακόμα και στην κατασκευή των επίπλων.

Ποια είναι τα βασικά υλικά των μωσαϊκών;

Τα μωσαϊκά είναι αποτέλεσμα μίας πολυεπίπεδης επεξεργασίας διαφορετικών υλικών και επεξεργασιών.

Για να κατασκευαστεί ένα μωσαϊκό χρειάζεται φαντασία στον συνδυασμό υλικών που θα αξιοποιηθούν, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί ο χώρος όπου και θα ενταχθεί. Η μέχρι τώρα πρακτική εφαρμογή έχει καταφέρει να καταστήσει πέντε (5) διευρυμένες διακριτές κατηγορίες μωσαϊκών:

 • Από μικρά και μεγάλα θραύσματα μαρμάρου σε μεγάλες ή μικρές σε έκταση επιφάνειες που απαιτούν μακρόβια ανθεκτικότητα. Το μάρμαρο λόγω της φυσικής του ομορφιάς παραμένει μια απ’ τις πιο δημοφιλείς επιλογές μιας και αναβαθμίζει τους χώρους όπου τοποθετείται ενώ παράλληλα έχει ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Από μικρές πέτρες είτε στο φυσικό τους χρώμα είτε βαμμένες. Τεχνική δημιουργίας των ψηφιδωτών.
 • Από πηλό συνδυασμένο με άλλα στοιχεία σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, από όπου προκύπτουν τα κεραμικά ή τα μωσαϊκά προρσελάνης.
 • Από κομμάτια γυαλιού όπου εμπλουτίζουν διάφορα στοιχεία, κυρίως εσωτερικού χώρου (π.χ. τραπεζάκια).
 • Από ξύλο (παρκέ). Μια απ’ τις πλέον δημοφιλείς εφαρμογές των δεκαετιών του ’60 και του ’70 στα αστικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Οι εφαρμογές των μωσαϊκών μαρμάρου στη σύγχρονη αρχιτεκτονική 

Η χρήση των μωσαϊκών αποτελεί παραδοσιακά ένα πεδίο υψηλής δημιουργικότητας για αρχιτέκτονες και διακοσμητές, μιας και οι δυνατότητες είναι τόσο πολλές, με έμπνευση που πηγάζει από την εφαρμογή της τεχνικής ανά τους αιώνες.

Ένας διευρυμένος κανόνας θέλει τις τάσεις της μόδας να ανακυκλώνονται. Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες οι κυριότεροι λόγοι επιλογής εστιάζονταν σε οικονομικές αιτίες. Τα τελευταία χρόνια βέβαια επανέρχεται με ένα ιδιαίτερα δυναμικό ρυθμό, μιας και το νεότερο ρεύμα της διακόσμησης εσωτερικών χώρων θέλει τον συνδυασμό φυσικών αλλά και τεχνητών στοιχείων. Το κύριο ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ο άψογος συνδυασμός του υλικού με το σύνολο του χώρου προσφέροντας την αρμονία μέσα από τα διαφορετικά υλικά και τις υφές.

Όταν αναφερόμαστε σε συνδυασμό φυσικών και τεχνητών υλικών οι πιο συνήθεις επιλογές είναι αυτές με επίκεντρο το μάρμαρο. Εξάλλου, κάθε σχεδιαστικό έργο είναι μοναδικό, όπως ακριβώς είναι και το μάρμαρο ως υλικό. Το μάρμαρο έχει αποδειχθεί πως αποτελεί ένα υλικό που προσαρμόζεται στις προδιαγραφές των σχεδιαστών, των αρχιτεκτόνων και των διακοσμητών. Αυτός είναι και ο λόγος που αρχιτέκτονες και διακοσμητές υιοθετούν και προτείνουν μωσαϊκά μαρμάρου σε πολλά από τα έργα τους.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι διαδικασίες παραγωγής των μωσαϊκών μαρμάρων επιτρέπουν πλέον την παραγωγή πολλών διαφορετικών γεωμετρικών σχεδίων και σε πολλές και διαφορετικές διαστάσεις. Αυτό δίνει στον κάθε σχεδιαστή τη δυνατότητα να εντάξει τα μωσαϊκά μαρμάρου σε κάθε διακοσμητικό στυλ, όπως στο κλασικό, σύγχρονο, μινιμαλιστικό, βιομηχανικό κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, μωσαϊκά μαρμάρου μπορούμε να συναντήσουμε σε εξωτερικά ή εσωτερικά περιβάλλοντα, όπως, εμπορικά κέντρα, lobbies ξενοδοχείων, γραφεία, οικείες ακόμη και σε έπιπλα. Ειδικότερα, τα μαρμάρινα μωσαϊκά εφαρμόζονται σε επενδύσεις τοίχων, μπάνια, κουζίνες, τζάκια, σκάλες κλπ.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης μωσαϊκών μαρμάρου

Μόλις εγκατασταθεί ένα μωσαϊκό μαρμάρου σε οποιονδήποτε χώρο, σε κουζίνα, μπάνιο, επένδυση τοίχου κλπ, προσθέτει αμέσως μια σημαντική αισθητική αξία. Είναι μια εικαστική παρέμβαση που αντικατοπτρίζει το ύφος του έργου, άλλοτε μινιμαλιστικό και βιομηχανικό design, άλλοτε πολύχρωμο και πλούσιο. Το κυριότερο πλεονέκτημα του μωσαϊκού μαρμάρου είναι ότι μπορεί εύκολα να αλλάξει την ατμόσφαιρα του χώρου, προσδίδοντας ένα αίσθημα μοναδικότητας και ζωντάνιας.

Τα επιπλέον πλεονεκτήματα των μωσαϊκών μαρμάρου συνδέονται όπως είναι φυσικό με το ίδιο το υλικό του μαρμάρου. Εύλογα λοιπόν θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μια σειρά πλεονεκτημάτων:

 1. Αλλάζουν την ατμόσφαιρα του χώρου
  Τίποτε δεν συγκρίνεται με την αισθητική των φυσικών υλικών. Στην περίπτωση των μωσαϊκών μαρμάρου, η απίστευτα μεγάλη ποικιλία από σχέδια, χρώματα διαστάσεις και επεξεργασίες, αλλά και η καθαρή ομορφιά που προσφέρει το μάρμαρο ως υλικό, προσφέρουν μία αδιαμφισβήτητη ομορφιά, αλλάζοντας και ζωντανεύοντας το χώρο που τοποθετούνται, χάρη στην μοναδικότητά τους.
 2. Εμπλουτίζουν τη διακόσμηση & προσδίδουν οπτικό ενδιαφέρον
  Τα μαρμάρινα μωσαϊκά έχουν επίσης την ικανότητα να συνδυαστούν με άλλα υλικά που θα αναδείξουν τα χαρακτηριστικά τους και θα προσφέρουν μία εξαιρετικά πλούσια διακόσμηση σε όποιο χώρο κι αν χρησιμοποιηθούν.
  Τα μωσαϊκά μαρμάρου αποτελούν το στοιχείο εκείνο που ο κάθε σχεδιαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ενώσει αρμονικά διακοσμητικά στοιχεία, να μεγαλώσει, να μικρύνει, να ζωντανέψει ή να ηρεμήσει έναν χώρο, προσθέτοντας κομψότητα στην συνολική εμφάνιση του έργου, αλλά και μοναδικό οπτικό ενδιαφέρον.
 3. Έχουν αντοχή & μεγάλη διάρκεια ζωής
  Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των μωσαϊκών μαρμάρου είναι η υψηλή αντοχή τους και κατά συνέπεια η μεγάλη διάρκεια ζωής τους. Αυτό προέρχεται από την ίδια τη φύση του υλικού, το οποίο ανάλογα με το είδος του μαρμάρου που θα επιλεχθεί και την εφαρμογή του, ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής.
 4. Ικανοποιούν κάθε σχεδιαστική απαίτηση
  Η χρήση υψηλής τεχνολογίας στην παραγωγή μαρμάρινων μωσαϊκών, επιτρέπει στους προμηθευτές μαρμάρου να είναι ευέλικτοι και να δημιουργούν οποιοδήποτε σχήμα και σχέδιο, σε οποιαδήποτε διάσταση, με ένα ή με περισσότερα υλικά συνδυασμένα μεταξύ. Τα όρια για την εφαρμογή των μαρμάρινων μωσαϊκών που υπήρχαν παλαιότερα έχουν πλέον ξεπεραστεί και τα μαρμάρινα μωσαϊκά μπορούν πλέον να εφαρμοστούν οπουδήποτε, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές κάθε έργου.
 5. Αντανακλούν το φως
  Ένας από τους λόγους για τον οποίο πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μαρμάρινα μωσαϊκά και ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμα, είναι η φυσική ιδιότητα του μαρμάρου να αντανακλά το φως. Η ανακλαστική ιδιότητα του μαρμάρου ως υλικό, προσφέρει μία αίσθηση ευρυχωρίας και κάνει τους εσωτερικούς χώρους να φαίνονται πιο φωτεινοί.
 6. Αποτελούν εξαιρετικά μονωτικά υλικά
  Ανάλογα με την έκταση της επιφάνειας που μπορεί να καλύπτουν, τα μωσαϊκά μαρμάρου μπορούν να λειτουργήσουν ως εξαιρετικά μονωτικά υλικά. Καταφέρουν να παραμείνουν δροσερά ακόμη και κάτω από το άμεσο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ διατηρούν τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 7. Είναι φιλικά προς το περιβάλλον
  Τα μωσαϊκά μαρμάρου είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ακριβώς επειδή προέρχονται από το ίδιο το περιβάλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που, ως υλικά της φύσης, διαφοροποιούνται αισθητά από τα υπόλοιπα τεχνικά υλικά που μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.
 8. Προσθέτουν αξία στο χώρο
  Τα μαρμάρινα μωσαϊκά προσθέτουν αξία σε όποιον χώρο κι αν τοποθετηθούν. Αυτό οφείλεται τόσο στην αξία που προσθέτει το υλικό του μαρμάρου από μόνο του, όσο και στην σημαντική αξία που προσθέτουν τα μωσαϊκά. Πέρα από την ιστορική τους προέλευση, τα μωσαϊκά, έχουν πλέον προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή και αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του χώρου ή των κατόχων του.

Μωσαϊκά μαρμάρου στην SGI 

H Stone Group International έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει ένα αναρίθμητο όγκο έργων με γνώμονα τις προδιαγραφές που θα θέσει ο κάθε πελάτης. Η πολυετής εμπειρία στην εξόρυξη και επεξεργασία των λατομικών υλικών μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα τεχνικών και αισθητικών απαιτήσεων.

Επιπλέον όμως, αξίζει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των πλακιδίων και των ψηφίδων αποτελεί στρατηγική εστίαση της εταιρείας μας. Έτσι λοιπόν, με τα πλακίδια & τις ψηφίδες να γίνονται μία από τις βασικές μας επιχειρηματικές δραστηριότητες, επεκτείναμε την παραγωγή πλακιδίων μας, προσθέτοντας δύο νέες γραμμές παραγωγής και ανοίγοντας ένα ολοκαίνουργιο εργοστάσιο, επικεντρωμένο στα πλακίδια και στις ψηφίδες.

Περιηγηθείτε στα Πλακίδια και στις Ψηφίδες μας και ενημερωθείτε για την ετήσια παραγωγική μας δυναμικότητα, τις δυνατότητες προσαρμοσμένης παραγωγής μας, τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό, αλλά και για τις παγκόσμιες καινοτομίες που έχουμε συμπεριλάβει στην καθημερινότητά μας.

Για περισσότερες πληροφορίες και σχέδια, περιηγηθείτε στον κατάλογό μας.